Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2018. gada raksti

Izstāde "Latvijas gadsimts"
         Šogad mūsu valsts svin skaistu jubileju un tās dzimšanas dienu pagodinām tik dažādos veidos. Latvijas vēsture ir bagāta ar spēcīgu kultūras mantojumu un nebeidzamu sparu būt brīvai un dzīvai. Svētkiem par godu Latvijas Nacionālais vēstures muzejs atklāj izstādi “Latvijas gadsimts”. Latvijas valsts pastāvēšanas simts gadi izstādē “Latvijas gadsimts” raksturoti kā nemitīgas mainības un reizē arī pēctecības stāsts – sarežģīts, daudzveidīgs, nereti pretrunīgs dažādu politisko nosacījumu apstākļos. Izstādes veidotāji tiekušies rast atbildi, kā mainījusies Latvijas idejas nozīme vairāk kā simts gadu garumā. Izstāde ir unikāla ar 68 Latvijas muzeju līdzdalību vienā kopīgā projektā. Izstāde “Latvijas gadsimts” veidota kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē. Tajā iekļauti dažādo laikmetu politiskie konteksti, katra laikposma kultūras, sabiedrisko vai saimniecisko dzīvi raksturojoši priekšmeti un cilvēku dzīvesstāsti.
         Arī mūsu novads var būt lepns, jo esam piedalījušies šīs izstādes satura veidošanā. Kubalu skola- muzejs šajā izstādē piedalās ar trīs priekšmetiem. Eksponēta fotogrāfija, kurā redzams Dundagas sadraudzīgās biedrības “Vārpa” koris dziesmu svētku gājienā Rīgā, 1938.gadā, dokuments, kas ir apliecinājums par Dundagas Dinsberga pamatskolas darbinieka izcelšanās no žīdu vecākiem vai vecvecākiem. 1942.g., kā arī maza piezīmju grāmatiņa-kalendārs, kas piederējusi Sofijai Dravniecei un kurā viņa pierakstījusi savas izsūtījumu gaitas Sibīrijā.
         Arī es apmeklēju šo izstādes atklāšanu un aicinu mūsu novada ļaudis turp doties. Izstāde ir aktuāla ik vienai vecuma grupai un tā ļaus pakavēties atmiņās, izzināt ko jaunu un izprast mūsu skaistās valsts vēsturi vēl labāk.
Izstāde atvērta no šī gada 4. maija Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32.
Dārta Vidiņa
Kubalu skolas- muzeja vadītāja
07.05.2018.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi
 Nelietība un meli lai paliek tāļu no manis.
 Kam dārzā bites, tam medus lēts.
 Lielai jūrai lieli viļņi.
 Biezam mežam slaiki koki.
 Ātri deg, ātri dziest.

 
Karlis Magur iz Ludiem
Proves raksti, 1896.
1
2
3