Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2015. gada raksti

Atskats uz Viļņa Mitlera “Dundznik valad” grāmatas atvēršanas svētkiem
Piektdien, 11. decembra vakarā vietējiem novadniekiem labi pazīstamā Viļņa Mitlera grāmatas “Dundznik valad” atvēršanas pasākums pulcēja vairāk kā 30 cilvēku. Grāmata, kas ir Kubalu skolas – muzeja 3. rakstu krājums, izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Ivara Abaja cītīgu darbu, vākumu atlasot un kopā liekot. Liels paldies jāsaka arī Alnim Auziņam par  izturību, ķerstot kļūdas un nepilnības tapušajā izdevumā.
Vakara gaitā ar Dundadznieku izloksnes vākumu mūs iepazīstināja LU Latviešu valodas institūta vadošā pētniece Brigita Bušmane. Alnis Auziņš, grāmatas literārais redaktors, ciemiņiem pastāstīja par viņa sadarbību ar pašu autoru Vilni Mitleru. Noslēgumā dzirdējām Ivara stāstu par grāmatas kopā likšanu, īsu V. Mitlera biogrāfiju jeb Kas viš i un no kuriens viš tāds i nācs. Kā punkts uz i bija iespēja dzirdēt Vilņa Mitlera balsi, kas tika ierakstīta 2012. gada nogalē, viņam savu izloksnes vākumu nododot muzeja īpašumā.
Pasākuma laikā grāmata tika dāvināta Dundagas novada bibliotēkām un skolām, Dundagas kultūras darbiniekiem, skolotājiem un muzeja draugiem. Lai mazliet iepazīstinātu ar grāmatas saturu lūdzām kādu no ciemiņiem nolasīt vienu no Mitlera atmiņu stāstiem. Šeit mums itin labi līdzēja Lienīte Iesalniece.
Vakara noslēgumā varēja baudīt postfolkloras grupas Vecpilsētas dziedātāji priekšnesumu un baudīt karstu zāļu tēju ar viesu pašu gādātām pļedām un sklanduraušiem.
Grāmata būs lasāma visās Latvijas reģionālajās bibliotēkās, kā arī Dundagas, Talsu un Ventspils novadu skolās un bibliotēkās. Elektroniskā formātā grāmata ir brīvi pieejama muzeja mājas lapā.

Par pasākuma iemūžināšanu fotogrāfijās sakām paldies Dainim Kārkluvalkam. 

19.12.2015.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi

   Sēšana nav tik grūta kā pļaušana.
   Prieki ir dzestra ēna, kurā ceļinieks
   var izdusēties, bet nekad pavisam
   palikt.  Zināšanas ir manta un darbs
   šīs mantas atslēga.
Karlis Šöenster iz Lauksargiem
Proves fraksti, 1896
1
2
3