Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2017. gada raksti

Ernesta Dinsberga 201. gadadiena

24. janvāra pievakarē skolotāja viesistabā pulcējām viesus pie saimes galda, lai apspriestu, kāpēc joprojām pieminam Ernestu Dinsbergu, lai gan skolās jau sen par viņu nemāca, un vai Kubalu skolas ēka kalpo kā piemineklis Dinsberga personībai un mūža darbam - izglītībai. Šobrīd notiekošā Kubalu skolas – muzeja ēkas restaurācijas būvprojekta izstrāde, ko veic SIA Arhitektes Ināras Caunītes birojs, vieš cerības, ka arī Dinsberga 300 gadu jubilejā skolā netrūks skolas bērnu.
Atskatījāmies uz aizgājušā gada lielākajiem notikumiem – Dinsberga 200 gadu jubilejas reizi 5. augustā un viņam veltītās ceļojošās izstādes “Kas vīņ tād i? / Kes nad on?” veidošanu, atklāšanu un sūtīšanu ceļā pa Latviju un Igauniju ar bilžu un video materiālu palīdzību.
Tāpat muzeja vecākā speciāliste Marta Ratkeviča pastāstīja par piedzīvoto un apgūto komandējuma laikā Kalmārā, Zviedrijā, kur viņa apmeklēja kursus jaunas muzejpedagoģiskās metodes “Ceļojums laikā” apguvē, kā arī starptautisku konferenci “Let’s do it! Social cohesion through Applied heritage and the Time travel method” (Sabiedrības saliedētības veicināšana ar pielietojamā kultūras mantojuma un Ceļojums laikā metodi). Jaunapgūtā metode paver iespējas papildināt muzeja piedāvājumu ar interesantām programmām, kas dotu iespēju piedzīvot senās skolas sajūtu ar lomu spēļu un aktivitāšu palīdzību. Vairāk par metodi šeit.
Bija ieradušies arī īpašie viesi – Dinsberga pierakstītās Dundagas izloksnes nesēji – Jāpaks un Ģierts (Aigars Zadiņš un Valdis Šleiners), kuri gluži kā Ernesta dzimšanas dienā, tāpat arī šoreiz, izspriedās par skolu.  Par labo darbu abi runu nesēji saņēma īpaši darinātas mājas darba burtnīcas ar Dinsberga izloksnes tekstiem – “Jāpaks un Ģierts izspriežas par skol’” un dzejoli “Pousers”. Dzejoli ceram kādu dienu atkal dzirdēt izskanam muzeja telpās.
Noslēgumā vēlamies pateikties Mārtiņam Abajam, Elmai Zadiņai, Aldim Pinkenam, Aigaram Zadiņam, Valdim Šleineram, Vairai Kamarai un Dundagas Kultūras pilij bez kuriem pasākums nebūtu izdevies!
 
Marta Ratkeviča
Kubalu skolas – muzeja vecākā speciāliste
26.01.2017.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi
 Nelietība un meli lai paliek tāļu no manis.
 Kam dārzā bites, tam medus lēts.
 Lielai jūrai lieli viļņi.
 Biezam mežam slaiki koki.
 Ātri deg, ātri dziest.

 
Karlis Magur iz Ludiem
Proves raksti, 1896.
1
2
3