Lapas karte: Muzejs >> Notikumi >> Rakstu arhivs

2019. gada raksti

Marta mēneša priekšmets
Mūsdienās mums visiem ir silti zābaciņi, kurus velkam, lai kājas būtu siltumā. Bet vai varat iedomāties, ka vēl tikai pirms gadsimta latvieši staigāja ar tādiem apaviem kā pastalas un vīzes?
Marta mēneša priekšmets ir pastalu pāris, kas izgatavots 20. gadsimta sākumā.
  Latvietis pastalas izgatavoja bez amatnieka palīdzības. Kad liellopa āda bija nodīrāta, tad to vai nu uzreiz ģērēja vai arī izpleta mājas bēniņos, lai žāvējas. Izžāvēto ādu tad varēja ģērēt vēlāk, tam piemērotā laikā. Kad āda bija sausa, tad to sagrieza sloksnēs- vīriešu pastalām 6 collas un sieviešu pastalām 5 collas*.
Ģērēt iesāka, iemērcot ādu vai tās sloksnes kaļķūdenī uz 24 stundām, lai no ādas noietu spalvas. Kad noteiktais laiks bija pagājis, tad āda tika uzlikta uz koka kluča un ar koka nazi nokasīja spalvas.
Pēc ģērēšanas ādu iekāra mājas bēniņos, dūmos. Tas bija nepieciešams, lai āda izžūtu un tajā pašā laikā kļūtu izturīgāka pret mitrumu.
Sauso ādas sloksni piegrieza pēdas garumam un iemērca ūdenī, tādā veidā to padarot mīkstāku, lai būtu vieglāk apstrādāt. Gar taisnstūrveida gabala malām ar īlenu izdūra caurumus, kurus paplašināja ar resnāku koka puļķīti. Lai tiktu pasargāti pirkstgali, viena gabala šauro galu savilka kopā ar linu auklu vai ādas siksniņu, tādā veidā izveidojot purngalu. Tad linu aukliņu virzienā no priekšpuses uz aizmuguri izvēra cauri visiem caurumiņiem pastalu malās.

*Colla- 2,54 cm


Attēls: Pastalu pāris. KSM p504/Le

www.facebook.com/kubalmuz/
 
04.03.2019.  |   Sadaļa: Muzejs->Notikumi->Rakstu arhivs   |   Komentēt
Muzejs
Pieteikt apmeklējumu
Domu graudi
 
   Kas pusceļā paliek stāvot,
   tam nedzied uzvarēsanas dziesmas.
   Saulei nav jāpalīdz ar skalu uguni.
   Kas vainīgs? Pats vainīgs.
   Laiks ir nauda.
A.Mežgrāv iz Bērtmejiem  
   Proves raksti.
1
2
3